Jdi na obsah Jdi na menu
 

Hidetaka Nišijama

18. 6. 2012

cs.wikipedia.org/wiki/Hidetaka_Ni%C5%A1ijama

Mistr Hidetaka Nishiyama, 10.dan byl žák zakladatele moderního karate profesora Gichina Funakoshi. Za svého života byl držitelem 9. danu. Po jeho smrti mu byl udělen 10. dan předsedou ITKF R. Jorgensegen. Jak řekl p. Jorgensen při předávání, mistr Nishiyama by toto ocenění za svého života ani nepřijal. Neustále ctil myšlenku, že člověk se může neustále zlepšovat, učit se a poznávat nové možnosti. Ve chvíli, kdy by dosáhl desátého danu, by znamenalo, že jeho učení a život může skončit. Jeho celkové myšlení, jednání a úsilí je uplatněno u Tradičního karate-do. Každý, kdo tohoto klidného a vyrovnaného mistra znal blíže, ví také, že při svém tréninku karate vyvíjí enormní vnitřní dynamiku. Tato jeho vlastnost a okolnost, že jeho vlasy se staly stříbrně bílé, mu přineslo jméno (sněhem pokrytý vulkán).

V roce 1943 začíná H. Nishiyama trénovat pod vedením G. Funakoshiho. O dva roky později, při zápisu na univerzitu, se stává členem univerzitního týmu karate a v roce 1949 jeho kapitánem. Po absolvování univerzity v oboru ekonomie zakládá japonskou asociaci karate JKA. Ta byla založena v roce 1951 a Nishiyama je zvolen členem představenstva.

V roce 1952 byl vybrán, jako člen skupiny bojových umění, aby vedl výuku pro zaměstnance armády USA. Jejich jednotka SAC (strategické vzdušné komando) se měla vyškolit v Judu, Aikidu, Karate. Kromě Nishiyami odcestoval na základny SAC na tři měsíce do USA i G. Funakoshi, Masatoshi, Nakayama, Isao Obata.

V roce 1960 vyšla jeho kniha „Karate: Umění boje prázdné ruky“, která se dočkala již 80sáti vydání a je best-sellerem v knihách o bojovém umění. Rok po vydání knihy, tedy 1961 odchází Nishiyama do USA na pozvání studentů kurzů SAC a studentů JKA, kteří žijí ve státech. Stejný rok zakládá národní amatérskou organizaci All American Karate Federation (AAKF). Pod hlavičkou této organizace pořádá v listopadu první nadnárodní mistrovství karate v Los Angeles. Zde také zakládá své DOJO.

První mezinárodní soutěž přišla v roce 1965 kdy se spolupodílí na organizaci soutěže mezi styly karate. Soutěží zde Spojené státy s Japonskem v přátelském turnaji karate. Vznik mezinárodních turnajů a potřeba sladění pravidel zápasů, konání soutěží, organizace apod. vyústila v založení Mezinárodní amatérské federace karate IAKF. Nishiyama byl zvolen výkonným ředitelem a pod touto federací se konalo i první mistrovství světa v Los Angeles v roce 1975. V roce 1985 vznikla z IAKF organizace ITKF. V této době se slovo karate používalo pro mnohé styly, které neměly s tradičním karate nic společného. Nischiyama tak chtěl zdůraznit historickou tradici. Proto vznikla Mezinárodní federace tradičního karate. Zde byl opět Nishiyama pověřen vedením.

I přes všechny úspěchy při vyjednávání a ve vedení organizací, Nishiyama nepřestává vyučovat tradiční karate, rozšiřuje své vědomosti a zkoumá techniku. I v pozdním věku navštěvoval svoje DOJO – známé jako LA CENTRAL DOJO od pondělí do pátku a účastnil se výuky. Proto má tisíce studentů, kteří ho za jeho práci obdivují a někteří z nich již pokračují jako mistři a snaží se předávat myšlenky tradičního karate dále.

Mistr Hidetaka Nishyiama zemřel 7. listopadu 2008 v Los Angeles. Jeho jméno se stalo synonymem pro vysokou úroveň tradičního karate, kterou sám oplýval, ale snažil se ji naučit i své studenty karate po celém světě.